We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

AOW ontwikkelingen

1 oktober 2015

De AOW blijft in ontwikkeling. Soms gaat dat sneller en soms gaat dat langzamer …

Verhoging AOW leeftijd gaat sneller én verder…

De AOW leeftijd stijgt met ingang van 2016 sneller naar het 67e jaar. Die stijging is samengevat in de volgende tabel.

Jaar Verhoging in maanden AOW leeftijd
2015 1 65 + 3 maanden
2016 3 65 + 6 maanden
2017 3 65 + 9 maanden
2018 3 66
2019 4 66 + 4 maanden
2020 4 66 + 8 maanden
2021 4 67

Wat velen zich niet realiseren is dat in de wetgeving nu al is opgenomen dat de AOW leeftijd verder blijft stijgen als de levensverwachting verder toeneemt. Dat geldt overigens ook voor de pensioenleeftijd. En wat is nu het geval… de levensverwachting neemt inderdaad toe! Wij hebben  een rekentool ontwikkeld waarin de invloed van de toegenomen levensverwachting op de AOW- en de pensioenleeftijd is verwerkt. Klik hier voor de gratis tool en bereken uw eigen AOW- en pensioenleeftijd. Maar schrik niet!

Tip

De AOW- en de pensioenleeftijd zijn anno 2015 niet gelijk en worden dat ook niet meer. Ook dat blijkt uit de tool.  Is het pensioenontslagbeding in uw arbeidsovereenkomsten daar al op aangepast?

Kostendelersnorm AOW uitgesteld

Het Kabinet was van plan om de zogenaamde “kostendelersnorm” voor de AOW in te voeren per 1 juli 2016. Dat betekent een lagere AOW uitkering  als een AOW´er  “kosten deelt”. Dat is het geval als de AOW´er de woning deelt met één of meer volwassenen. Dat zou tot een korting op de AOW moeten leiden waarbij het (in principe) niet uitmaakt met wie er wordt samengewoond. De AOW´er die vanwege de noodzakelijke verzorging bij een volwassen kind intrekt zou daardoor tot 26 % minder AOW kunnen krijgen.

Inmiddels is duidelijk dat dit niet strookt met de ontwikkelingen in de mantelzorg. Daarom heeft het Kabinet besloten de kostendelersnorm voor de AOW uit te stellen naar 1 januari 2018. Het spreekwoord “na gedane arbeid is het goed rusten”  is kennelijk niet meer van deze tijd. Ook na  pensionering moet men waakzaam blijven voor het (AOW-)pensioen.