We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

Brief Wiebes: verdere voortgang en visie Pensioen Perspectief

3 juli 2015

De brief is thans verstuurd aan de Eerste en Tweede Kamer. De staatssecretaris wil het debat aangaan.

Beoogde invoering is nog steeds 01-01-2016, waarbij wordt vermeld dat de aspecten van het overgangsrecht de nodigde zorgvuldigheid vereisen. Zorgvuldigheid gaat boven snelheid, dus ook de gewenste ingangsdatum is onderdeel van het debat.

Visie Pensioen Perspectief

Ons is nog steeds niet duidelijk gezien de huidige voorliggende varianten waarom het systeem geheel “vernieuwd” zou moeten worden. Met name gezien het feit dat in het overgangsrecht is opgenomen dat tegen fiscale waarde mag worden ingebracht, zijn er toch makkelijkere oplossingen denkbaar. Te denken valt aan:

  • Laat DGA’s eenmalig afzien van in het verleden toegezegde indexatiebepalingen. Dit is ook een vorm van afzien, waarbij in eerste instantie de nominale aanspraken behouden blijven. Daarbij hebben wij berekend, dat het fiscaal/commerciële verschil met ongeveer 25% wordt verkleint. Tevens worden de berekeningen aanzienlijk eenvoudiger.
  • Voor DGA’s die er bewust voor kiezen is het huidige eind- en middelloonsysteem een prima systeem. De fiscaal/commerciële verschillen zorgen voor een beslag op de dividendruimte, maar daar wordt dan bewust voor gekozen;
  • Wil de DGA een gedeeltelijke oplossing voor dit dividendbeslag, dan kan op verzoek tegen fiscale waarde worden ingebracht in een beschikbare premieregeling in eigen beheer. Als inbreng tegen fiscale waarde in het overgangsrecht wordt toegestaan, waarom dan niet bij inbreng in een BPR?
  • Geheel nieuw systeem “optuigen” is dan overbodig. Aan het bestaande systeem zou kunnen worden toegevoegd: een oprenting op basis van het U-rendement en desgewenst ook een bankspaarvariant in de uitkeringsfase.

Daarnaast is met name de “draai” wat betreft de budgettaire effecten opvallend. Het lijkt erop dat nu alleen nog naar de budgettaire effecten voor de VPB wordt gekeken en niet meer naar de IB/LB. In de brief van 6 december 2013 stond over het inbrengen tegen fiscale waarde nog het volgende opgenomen:

“Daarnaast zal in de toekomst sprake zijn van lager dan geraamde belastinginkomsten, aangezien na de pensioeningangsdatum door de afstempeling lagere pensioenuitkeringen worden gedaan. Al met al voldoet ……. niet aan de randvoorwaarde dat de oplossing budgettair haalbaar moet zijn.”

Hieraan lijkt in de huidige varianten in het geheel geen aandacht meer besteed te worden.

Al met al zijn wij van mening, dat met simpelere oplossingen binnen het huidige systeem tot dezelfde resultaten gekomen kan worden. Dus wat ons betreft geldt nog steeds: www.redhetpensioenvandedga.nl