We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

Herziening pensioenstelsel

18 september 2018

Al heel lang wordt er gestudeerd op en wordt er onderhandeld over een nieuw pensioenstelsel. De deadline heeft het Kabinet gesteld op 2020.

De herziening is met name gericht op pensioenfondsen. Eén van de hete hangijzers is de mate van solidariteit. Gaan we bijvoorbeeld over naar meer individuele pensioenpotjes? Op Prinsjesdag is duidelijk geworden dat het Kabinet erop vertrouwt dat binnenkort (!) de noodzakelijke stappen gezet kunnen worden. De eerdere deadline 2020 wordt in de miljoenennota niet genoemd. Maar ach, 2020 is toch ook “binnenkort”… 

Afschaffing doorsneepremie

Met de herziening van het pensioenstelsel hangt ook samen de beoogde afschaffing van de doorsneepremie. Nu is het immers zo dat (bij pensioenfondsen) er voor iedere werknemer dezelfde (procentuele) premie in rekening wordt gebracht, ongeacht de leeftijd.  Deze solidariteit wordt als knellend ervaren: betalen jongeren teveel en ouderen te weinig premie?  Het systeem van de doorsneepremie staat daarom al langer ter discussie. Op Prinsjesdag is duidelijk geworden dat het voornemen tot afschaffing overeind blijft: de doorsneepremie verdwijnt. De tijdsplanning blijkt uit de bijlage bij de Miljoenennota. Voor de periode 2020 – 2023 is er jaarlijks € 200 miljoen gereserveerd. Dat betreft de “transitiekosten” voor werkgevers in de “zorg en overheid”.

Overige pensioenmaatregelen
  • Het Kabinet onderzoekt de optie dat op pensioendatum een deel van het pensioenvermogen ineens mag worden opgenomen. Niet concreet genoemd maar wel voor de hand liggend is opname van het pensioenvermogen t.b.v. bijvoorbeeld de aflossing van een hypotheek of de aankoop van een eigen woning;
  • De pensioenopbouw voor zelfstandigheden heeft de aandacht van het Kabinet:
    • De afschaffing van de doorsneepremie moet “opbouw van pensioen” voor ZZP’ers aantrekkelijker maken;
    • Voor de zelfstandige die verplicht pensioen opbouwt bij een pensioenfonds ziet een nieuwe maatregel het levenslicht: afwezigheid wegens zwangerschap heeft fiscaal geen gevolgen meer voor de pensioenopbouw.