We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

« Ga terug naar het overzicht

Bijspaarregeling

Als een werknemer wat te weinig pensioen opbouwt, is het mogelijk om binnen de bestaande pensioenregeling van de werkgever een bijspaarregeling vast te leggen. De werknemer bouwt dan binnen fiscale grenzen (dat wil zeggen als de pensioenregeling niet fiscaal maximaal is) voor eigen rekening nog extra pensioen op. Bijsparen kan nét het verschil maken in de gewenste pensioenuitkering.

Voorwaarden bijspaarregeling

Bijsparen kan als de jaaropbouw lager is dan 1,875 %. Of als bijvoorbeeld het volledige loon niet meetelt voor de pensioenopbouw . Een andere mogelijkheid is als een werknemer  in het verleden te weinig pensioen heeft opgebouwd. Dit noemen we de inhaal- en inkoopregeling.

Bijsparen, hoe werkt het?

Werknemers kunnen extra pensioen bijsparen door extra pensioenpremie op het salaris te laten inhouden.. Eerst dient u te laten berekenen wat de maximale fiscale bijspaarruimte is. Daarnaast moet uw werkgever in de pensioenregeling de mogelijkheid tot bijsparen bieden.

Bijspaarregeling via bruto salaris

Bijsparen gebeurt altijd via het bruto salaris. Dit levert een fiscaal voordeel op, omdat u over de pensioenpremie geen belasting hoeft te betalen. De pensioenuitkeringen zelf zijn wel belast, maar meestal tegen een lager belastingtarief.

Advies of hulp bijspaarregeling?

Bijsparen via de werkgever kan ook nadelen hebben. Dit komt omdat werknemers sparen voor een pensioenkapitaal vanaf de gerechtigde pensioendatum. Overlijdt de werknemer voor de pensioendatum, dan vervalt soms de inleg aan de verzekeraar. Een goed idee dus om advies over de bijspaarregeling in te winnen. Neem contact op met onze pensioenspecialisten, wij helpen u graag verder.

Kom in contact!

Triple A – Pensioen Perspectief is een adviesbureau voor werkgevers en ondernemingsraden. Bent u werknemer en heeft u een pensioenvraag? Stel deze aan uw werkgever, pensioenverzekeraar of -fonds.

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?