Nieuwsgierig of vragen?
Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?
Bruto netto pensioen
Bruto Netto pensioen
Bruto netto pensioen? Is een pensioenregeling nu bruto of netto? Het antwoord is: beide. We kennen in Nederland zowel een netto pensioenregeling al een bruto pensioenregeling. Het onderscheid is van belang voor een goed begrip van de pensioenopbouw.
Bruto pensioen
De hoofdregel is dat een pensioenregeling fiscaal vriendelijk verwerkt wordt. Dat betekent:
· De pensioenpremie die de werkgever voor een werknemer betaalt is niet belast;
· De eigen bijdrage van de werknemer wordt ingehouden op het bruto loon;
· Er wordt pas belasting betaalt zodra het pensioen wordt uitgekeerd.
Standaard is dus het uitgangspunt pensioenopbouw in een bruto pensioenregeling. Let op: daarbij is de pensioenregeling wel aan grenzen (de fiscale maxima) gebonden. Eén van die grenzen is een maximum pensioengevend salaris ad. € 112.189,– (2021).
Netto pensioen
Voor het loon boven die grens is in Nederland pensioenopbouw in een netto pensioenregeling mogelijk. Bij een netto pensioenregeling wordt de premie door de werknemer betaald uit het nettoloon. De premie is niet fiscaal aftrekbaar. De pensioenuitkering is onbelast. De opgebouwde waarde is vrijgesteld in box 3.
Opbouw netto pensioen
Pensioenopbouw in een netto pensioenregeling kan op verschillende manieren:
- Alleen sparen voor het netto pensioen;
- Alleen de verzekering van het nabestaandenpensioen;
- Een combinatie van beide.
Pensioenopbouw in een netto pensioenregeling kan fiscaal in de loonbelasting (via de werkgever) verwerkt worden. De netto pensioenregeling kan ook in de inkomstenbelasting (privé) verwerkt worden. Let op: de hoogte van de netto pensioenpremie is gebonden aan grenzen. Die grenzen zijn ruimer als de netto pensioenregeling in de loonbelasting wordt verwerkt.
Kom in contact!
Triple A – Pensioen Perspectief is een adviesbureau voor werkgevers en ondernemingsraden. Bent u werknemer en heeft u een pensioenvraag? Stel deze aan uw werkgever, pensioenverzekeraar of -fonds.
Nieuwsgierig of vragen?
Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?