We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

« Ga terug naar het overzicht

Verplichtstelling bedrijfstakpensioenfonds

Op dit moment zijn in Nederland zo’n 65 verplicht gestelde bedrijfstakpensioenfondsen (BPF’s) actief op de arbeidsmarkt. De verplichtstelling bedrijfstakpensioenfonds is voortgekomen uit de ‘Wet verplichte deelname in een bedrijfstakpensioenfonds’ uit 2000. Deze verplichting behelst voor veel bedrijven een aardig risico. We leggen u uit waarom.

Check verplichtstelling bedrijfstakpensioenfonds

Bedrijven lopen een flink financieel risico als ze bij een verzekerde regeling geen BPF- check laten doen. Valt het bedrijf bij een check namelijk wel onder een BPF, loopt het bedrijf het risico om veel geld te moeten betalen.

Verplichting werkgever

Het BPF toetst zelf of een werkgever aangesloten moet zijn op het bedrijfstakpensioenfonds. De verplichtstelling bedrijfstakpensioenfonds houdt echter ook in dat elke werkgever zelf de plicht heeft om wijzigingen in de pensioenregeling door te geven aan het BPF.

Vrijstelling aansluiten bedrijfstakpensioenfonds

In sommige gevallen is er sprake van dispensatie. In de wet BPF 2000 zijn de criteria voor vrijstelling van aansluiting bij een bedrijfstakpensioenfonds vastgelegd. U kunt dan denken aan de volgende opties:

– Er bestond al 6 maanden voor het ingaan van de regeling een eigen pensioenregeling. Deze moet financieel en actuarieel minimaal gelijkwaardig zijn aan de BPF-regeling.

– Als de werkgever toetreedt tot een concern dat een eigen pensioenvoorziening hanteert.

– Als de werkgever een eigen ondernemings-cao heeft. Hierin moet dan ook een eigen pensioenregeling zijn vastgelegd.

Advies nodig over de verplichtstelling bedrijfstakpensioenfonds?

Het is van groot belang om een BPF check te laten uitvoeren, juist al tijdens de adviesfase van een collectieve pensioenregeling. En zeker als de pensioenregeling al loopt. Wij helpen u graag om aan de geformuleerde uitgangspunten te voldoen. Neem voor hulp en advies contact op met ons team specialisten.

Kom in contact!

Triple A – Pensioen Perspectief is een adviesbureau voor werkgevers en ondernemingsraden. Bent u werknemer en heeft u een pensioenvraag? Stel deze aan uw werkgever, pensioenverzekeraar of -fonds.

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?