We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

Versobering pensioenregeling

18 maart 2020

Er zijn opties om de pensioenregeling op initiatief van de werkgever te wijzigen. Uiteraard met als doel een daling van de pensioenlast. Wat zijn die opties en wanneer kunnen die worden toegepast? 

Optie 1: eenzijdige wijziging door de werkgever

In artikel 19 van de Pensioenwet is vastgelegd dat de werkgever de pensioenregeling eenzijdig kan wijzigen. Als een werkgever van die bevoegdheid gebruik wil maken, dan moet wel voldaan worden aan twee voorwaarden:

A         De bevoegdheid tot wijziging door de werkgever moet schriftelijk zijn vastgelegd in de

            pensioenovereenkomst. Vaak is dat het pensioenreglement.

B         Er moet sprake zijn van een zodanig “zwaarwichtig belang”  voor de werkgever dat het

            belang van de werknemer daarvoor moet wijken.

Wat A betreft:

Als de bevoegdheid niet is opgenomen, dan kan die niet gebruikt worden.

Is die wel opgenomen, dan is desondanks eerst de instemming van de OR nodig.

Wat B betreft:

Uit de jurisprudentie blijkt dat dit een “zware toets”  is. Daarbij spelen vragen als:  is het probleem structureel, zijn er geen andere maatregelen mogelijk, is de continuïteit van de onderneming in het gedrang? Of de corona crisis een “zodanig zwaarwichtig belang” met zich meebrengt, zal per geval moeten worden beoordeeld.

Een eenzijdig wijzigingsbeding is vaak (dus niet altijd) opgenomen in pensioenregelingen die worden uitgevoerd door een verzekeraar, premie pensioeninstelling en algemeen pensioenfonds. Het beding kan ook opgenomen zijn in een pensioenregeling die door een ondernemingspensioenfonds wordt uitgevoerd.

Eenzijdige wijziging geen optie

Een groot deel (grofweg 80 %) van de werkgevers en werknemers kennen een verplichte bedrijfstakpensioenfondsregeling. Die pensioenregeling is verplicht middels een zogenaamde

“verplichtstellingsbeschikking”. De sociale partners bepalen de inhoud van die verplichte pensioenregeling. Dus niet de lokale werkgever. In dat geval kan een werkgever geen beroep doen op een eenzijdig wijzigingsbeding.  

Let op: er zijn uitzonderingen. Zoals vrijwillige onderdelen of extra pensioenregelingen. Controleer of daarvan sprake is.

Ook kan de inhoud van een pensioenregeling bij CAO bepaald zijn. Bijvoorbeeld in (het deel van) een CAO die niet algemeen verbindend is verklaard.  Maar let op: ook hier zijn uitzonderingen!

Optie 2: betalingsvoorbehoud werkgever

In artikel 12 van de Pensioenwet is vastgelegd dat de werkgever zijn bijdrage in de premie kan verminderen of beëindigen. Dan moet er sprake zijn van een “ingrijpende wijziging van omstandigheden”. In grote lijnen geldt voor deze optie hetzelfde als hiervoor gemeld is. Maar let op: ook hier zijn uitzonderingen.

Tip

Een werkgever kán de pensioenregeling c.q. de pensioenlast eenzijdig wijzigen. Maar dan moet aan “zware”  voorwaarden worden voldaan. Of de gevolgen van de corona crisis aan die voorwaarden voldoen, dat zal per geval beoordeeld moeten worden. 

In alle gevallen geldt: overweegt u van optie 1 of 2 gebruik te maken? Raadpleeg dan eerst een deskundige. Uiteraard zijn wij u daarbij graag van dienst met onze kennis en expertise.