We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

Wetsvoorstel “(W)OR en pensioen” aangenomen door Eerste Kamer.

21 juni 2016

Pensioenrechten OR aanmerkelijk uitgebreid. Verwachte ingang 1 juli 2016!

Bron 

Eerste Kamer

In het kort

Wijziging WOR

Het instemmingsrecht van de OR m.b.t. pensioen was in de Wet op de ondernemingsraden (WOR) niet goed en niet duidelijk geregeld. Door de wijziging van de WOR waarmee de Eerste Kamer zojuist heeft ingestemd zijn de (pensioen)rechten van de OR een stuk beter en duidelijker geworden. Wij zetten de wijzigingen op een rijtje. 

Instemmingsrecht m.b.t  pensioenovereenkomst én uitvoeringsovereenkomst.

Een pensioenregeling bestaat uit twee onderdelen:

  • De pensioenovereenkomst:

Dat betreft de inhoud van de regeling en ziet toe op zaken als het pensioensysteem, het opbouwpercentage ouderdomspensioen, het partnerpensioen, de eigen bijdrage, etc.

  • De uitvoeringsovereenkomst:

Dat betreft het contract met de pensioenuitvoerder en ziet toe op zaken als de hoogte van de premie, de winstdeling, de voorwaarden, etc.

In de WOR is nu expliciet vastgelegd dat de OR een instemmingsrecht heeft m.b.t. de pensioenovereenkomst én de uitvoeringsovereenkomst.

Tip

  • Eindigt het contract (de uitvoeringsovereenkomst) met de pensioenuitvoerder per 31-12-2016? Dan heeft de OR nu ook instemmingsrecht m.b.t. het nieuwe contract. Betrek dat in het overleg met de werkgever over de pensioenregeling 2017.
Instemmingsrecht uitvoeringsovereenkomst

Het instemmingsrecht m.b.t. de uitvoeringsovereenkomst vraagt wel extra inspanningen van de OR. Het instemmingsrecht ziet toe op dié bepalingen in de uitvoeringsovereenkomst die de pensioenovereenkomst raken. Daartoe behoren in ieder geval bepalingen over de premiestelling en over de toeslagverlening (indexatie). Het is aan de OR om met de werkgever af te spreken welke bepalingen nog meer de pensioenovereenkomst raken. Denk bijvoorbeeld aan winstdeling of acceptatie- en verzekeringsvoorwaarden.

Tips

  • Onderzoek (nu al) welke bepalingen de pensioenovereenkomst raken, bespreek dat met werkgever en leg vast waarop het instemmingsrecht van de OR toeziet.
  • Nog beter: spreek met werkgever af dat de hele uitvoeringsovereenkomst onder het instemmingsrecht van de OR valt en leg dat (bovenwettelijk) instemmingsrecht vast in een ondernemingsovereenkomst.
Instemmingsrecht keuze uitvoerder

Voortaan heeft de OR ook een instemmingsrecht als het gaat om de keuze van de werkgever voor een pensioenuitvoerder. Dat recht geldt in allerlei situaties, zoals bijvoorbeeld:

  • Overstap van verzekeraar A naar verzekeraar B, naar een premie pensioeninstelling (PPI) of naar een Algemeen pensioenfonds (APF);
  • Vertrek bij een ondernemingspensioenfonds en overstap naar een APF;
  • De keuze voor een buitenlandse pensioenuitvoerder zoals bijv. een OPF in België;
  • , etc.

Tips    

  • Onderzoek bij het instemmingsrecht de impact van de overstap op het pensioen.
  • Niet alleen m.b.t. het op te bouwen pensioen bij de nieuwe uitvoerder maar ook m.b.t. het al opgebouwde pensioen bij de oude uitvoerder.
Instemmingsrecht m.b.t. instellen, wijzigen en beëindigen van een pensioenregeling.

Voortaan is er geen discussie meer. Of het nu gaat om het instellen, het wijzigen of het beëindigen van een pensioenregeling. In alle gevallen heeft de OR instemmingsrecht. Dat instemmingsrecht geldt ongeacht de soort pensioenuitvoerder (zie ook hiervoor). Er is één uitzondering: als het gaat om verplichte deelname aan een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds.

Tips    

  • Voor OR’n met een ondernemingspensioenfonds zijn de rechten flink uitgebreid. Maar die rechten verschillen per geval. Onderzoek op welke punten de rechten van de OR zijn uitgebreid;
  • Is er sprake van een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds? Dan heeft de OR soms tóch instemmingsrecht. Bijvoorbeeld als het gaat om vrijwillige aansluiting of een vrijwillige module.
Nieuw: informatieplicht werkgever

De WOR bevat nu een informatieplicht: voortaan moeten werkgevers de OR ruim op tijd  schriftelijk informeren over het vaststellen, wijzigen of intrekken van een uitvoeringsovereenkomst. De OR is dan in de gelegenheid om te beoordelen en om aan te tonen dat één of meer bepalingen in die uitvoeringsovereenkomst de pensioenovereenkomst raken.

Tip

  • Neemt de werkgever zonder instemming van de OR een besluit waarover de OR instemmingsrecht heeft? Roep dan binnen één maand schriftelijk de nietigheid in (artikel 27 lid 5 WOR).
Ten slotte

Het instemmingsrecht van de OR is nu beter en duidelijker geregeld. Maar als het gaat om de uitvoeringsovereenkomst dan is het aan de OR zelf om hier scherp op te zijn: “leuker kunnen we het wel maken, niet makkelijker…”. Neem bij twijfel gerust contact met ons op.

Slot tip

  • In de Workshop Pensioen praten we jouw OR helemaal bij: wat zijn de rechten van jouw OR en hoe pas je die toe op de eigen pensioenregeling. Klik hier voor meer informatie.