We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

« Ga terug naar het overzicht

Ingangsdatum AOW

In het verleden gold voor iedereen een vaste leeftijd waarop men recht had op een AOW-uitkering. De ingangsdatum AOW is uiteraard nog altijd gekoppeld aan de geboortedatum, maar sinds januari 2013 is de AOW-leeftijd regelmatig verhoogd. Daardoor komt het moment waarop Nederlandse burgers recht hebben op de AOW-uitkering de komende jaren steeds wat later in het leven.

Oorspronkelijke ingangsdatum AOW

De AOW is halverwege de jaren 50 van de vorige eeuw in het leven geroepen. De leeftijd waarop de uitkering zou ingaan werd vastgesteld op 65. Gedurende tientallen jaren bleef het aanvangsmoment voor de AOW gelijk, maar na de millenniumwisseling kwam de AOW-leeftijd ter discussie te staan. In 2009 besloot het kabinet tot een verhoging van de AOW-leeftijd.

Reden verhoging ingangsdatum AOW

Een van de belangrijkste redenen voor de overheid om de leeftijd waarop men AOW-gerechtigd is te wijzigen, is het feit dat de gemiddelde levensverwachting steeds hoger wordt. In 1956 maakte men ongeveer 15 jaar lang gebruik van de AOW, terwijl dit tegenwoordig rond de 20 jaar ligt.

Ingangsdatum AOW en pensioenakkoord

In de toekomst zal de ingangsdatum naar verwachting verder worden verhoogd. Vanaf 2022 is de koppeling aan de gemiddelde levensverwachting daarbij bepalend.  In het pensioenakkoord is die koppeling wat versoepeld. Daarbij is de ingangsdatum van de AOW als volgt vastgesteld:

  • 2019: 66 jaar en 4 maanden
  • 2020: 66 jaar en 4 maanden
  • 2021: 66 jaar en 4 maanden
  • 2022: 66 jaar en 7 maanden
  • 2023: 66 jaar en 10 maanden
  • 2024: 67 jaar
  • 2025 en verder: afhankelijk van de ontwikkeling van de levensverwachting

 

 

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?