Nieuwsgierig of vragen?
Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?
« Ga terug naar het overzicht
AOW leeftijd
Nederlanders gaan op steeds latere leeftijd een ouderdomspensioen ontvangen. In 2016 is daar een begin mee gemaakt. In het pensioenakkoord is afgesproken dat de AOW leeftijd minder snel stijgt.AOW toen en nu
De Algemene Ouderdomswet (AOW) werd in Nederland op 1 januari 1957 ingevoerd. De AOW wordt betaald door de werkende Nederlander die daarvoor maandelijks premie afstaat. De AOW die de ‘Noodwet Drees’ uit 1947 verving, zorgde ervoor dat iedere Nederlander een ouderdomspensioen kreeg van de staat. Lange tijd was 65 jaar de norm. Nu zo’n 60 jaar later is de rek er uit en zal er steeds meer van deze norm worden afgeweken.Hoe wordt de AOW leeftijd verhoogd?
Dit is de afspraak in het pensioenakkoord:- 2019: 66 jaar en 4 maanden
- 2020: 66 jaar en 4 maanden
- 2021: 66 jaar en 4 maanden
- 2022: 66 jaar en 7 maanden
- 2023: 66 jaar en 10 maanden
- 2024: 67 jaar
Wat zijn de gevolgen?
De veranderingen in de AOW leeftijd hebben niet alleen voor werknemers gevolgen. Werkgevers zullen moeten leren omgaan met het feit dat werknemers langer in dienst blijven. Wat betekent dit op de werkvloer? Hier is ook een taak weggelegd voor de ondernemingsraad.Meer informatie?
Bent u werkgever? Kijk voor meer informatie op onze pagina wijziging pensioenregeling. Bent u lid van de OR? Kijk ook eens op onze pagina Workshop pensioen.Kom in contact!
Triple A – Pensioen Perspectief is een adviesbureau voor werkgevers en ondernemingsraden. Bent u werknemer en heeft u een pensioenvraag? Stel deze aan uw werkgever, pensioenverzekeraar of -fonds.Nieuwsgierig of vragen?
Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?