We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen? Neem contact met ons op!

« Ga terug naar het overzicht

AOW leeftijd

Nederlanders gaan op steeds latere leeftijd een ouderdomspensioen ontvangen. In 2016 is daar een begin mee gemaakt. Van 66 jaar en 4 maanden in 2019 zal de AOW leeftijd in 2021, 67 jaar bedragen. De AOW leeftijd zal de daaropvolgende jaren, zo is de verwachting, verder stijgen. Deze wordt namelijk gekoppeld aan de levensverwachting. Simpel gezegd, als we met z’n allen steeds ouder worden, zullen we langer moeten doorwerken. In 2022 stijgt de AOW leeftijd daardoor naar 67 jaar en 3 maanden.

AOW toen en nu

De Algemene Ouderdomswet (AOW) werd in Nederland op 1 januari 1957 ingevoerd. De AOW wordt betaald door de werkende Nederlander die daarvoor maandelijks premie afstaat. De AOW die de ‘Noodwet Drees’ uit 1947 verving, zorgde ervoor dat iedere Nederlander een ouderdomspensioen kreeg van de staat. Lange tijd was 65 jaar de norm. Nu bijna 60 jaar later is de rek er uit en zal er steeds meer van deze norm worden afgeweken.

Waarom wordt de AOW leeftijd versneld verhoogd?

Omdat de levensverwachting  toeneemt, ziet de overheid zich genoodzaakt om de AOW leeftijd te verhogen. Meer mensen zullen dus langer moeten blijven werken om het systeem dat voorziet in een ouderdomspensioen voor iedereen, betaalbaar te houden. Wilt u weten wat uw eigen AOW- én pensioenleeftijd wordt? Vraag hier de gratis tool aan.

Wat zijn de gevolgen?

De veranderingen in de AOW leeftijd hebben niet alleen voor werknemers gevolgen. Werkgevers zullen moeten leren omgaan met het feit dat werknemers langer in dienst blijven. Wat betekent dit op de werkvloer? Hier is ook een taak weggelegd voor de ondernemingsraad.

Meer informatie?

Bent u werkgever? Kijk voor meer informatie op onze pagina wijziging pensioenregeling.

Bent u lid van de OR? Kijk ook eens op onze pagina Workshop pensioen.

 

 

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen? Neem contact met ons op!