We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

« Ga terug naar het overzicht

Ingangsdatum pensioen

De ingangsdatum pensioen was vroeger een vast gegeven: 65 jaar.

Die ingangsdatum is tegenwoordig dynamisch en zal dat ook blijven. Hierna leggen wij uit hoe dat zit.

AOW of pensioen?

Er is een verschil tussen de ingang van de AOW en het pensioen.

De AOW leeftijd stijgt langzamerhand van 65 jaar naar 67 jaar in 2024. Anno 2019 is de AOW leeftijd 66 jaar en 4 maanden. De pensioenleeftijd is anno 2019 68 jaar. De AOW- en de pensioenleeftijd zijn dus niet gelijk.

Let op: zowel de AOW- als de pensioenleeftijd zijn afhankelijk van de ontwikkeling van de levensverwachting. Dat betekent dat beide leeftijden zullen blijven stijgen én dat beide leeftijden “nooit” meer gelijk komen te liggen. Dat toont onze prognose van de AOW- en de pensioenleeftijd.

Oud of nieuw pensioen?

De pensioenleeftijd is in de meeste gevallen per 01-01-2018 verhoogd van 67 naar 68 jaar.

Maar dat betekent niet dat het voor die datum opgebouwde pensioen ook is verhoogd naar het 68 jaar. In veel gevallen heeft het al opgebouwde pensioen gewoon de pensioenleeftijd van 65 of 67 jaar behouden. Vaak is dat het geval als er sprake is van pensioen bij een verzekeraar. Voor met name “oudere” werknemers is dat interessant. Is er al veel pensioen opgebouwd? Dan is pensionering op bijvoorbeeld 65 jaar nog steeds een haalbare optie.

In veel andere gevallen is ook voor het al opgebouwde pensioen de pensioenleeftijd verhoogd naar het 68 jaar. Vaak is dat het geval als er sprake is van een pensioenfonds. Maar let op: vervroeging van het pensioen is vaak mogelijk. Zie hierna.

Vervroegen of uitstellen?

In de meeste gevallen is het mogelijk om de ingang van het opgebouwde pensioen uit te stellen. Bijvoorbeeld omdat langer wordt doorgewerkt dan 65 jaar. Bij uitstel van het pensioen stijgt de hoogte van de uitkering.

Ook is het mogelijk om de “ingangsdatum pensioen” te vervroegen. Bijvoorbeeld van 68 naar het 65 jaar. Bij vervroeging van het pensioen daalt de hoogte van de uitkering.

Let op: beoordeel per geval of er speciale voorwaarden gelden.

Onderzoek de (on)mogelijkheden.

Ingangsdatum pensioen: Dynamische pensionering

De komende jaren zullen er lagen pensioen met verschillende pensioenleeftijden worden opgebouwd. Dan is het belangrijk om de pensionering zo goed mogelijk te plannen. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met zaken als belastingdruk en een evt. korting op sociale uitkeringen. Dit schema toont aan dat een zorgvuldige planning van de pensioendatum een absolute must is. Zowel voor werkgevers als werknemers.

Meer Informatie

Bent u werkgever? Kijk voor  meer informatie op onze pagina Wijziging Pensioenregeling.

Bent u lid van de OR? Kijk dan voor meer informatie op onze pagina Workshop pensioen.

 

Kom in contact!

Triple A – Pensioen Perspectief is een adviesbureau voor werkgevers en ondernemingsraden. Bent u werknemer en heeft u een pensioenvraag? Stel deze aan uw werkgever, pensioenverzekeraar of -fonds.

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?