We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

« Ga terug naar het overzicht

Partner

Komt de deelnemer (m/v) aan een pensioenregeling te overlijden? Dan ontvangt diens partner een partnerpensioen. Maar wat is een “partner”? Dat is vastgelegd in het pensioenreglement. Wie niet aan de voorwaarden voldoet is geen partner en heeft dus geen recht op een partnerpensioen. Hierna leggen we uit hoe dat met die voorwaarden zit.

Drie categorieën partners

Pensioenregelingen kennen in het algemeen 3 categorieën partners:
  • Degene met wie de deelnemer gehuwd is;
  • Degene met wie de deelnemer een geregistreerd partnerschap is aangegaan;
  • De partner van de deelnemer.
De eerste 2 categorieën zijn duidelijk. Maar die 3e categorie levert vaak problemen op. Wanneer is er nu sprake van een partner? Dat blijkt uit de voorwaarden in het pensioenreglement.

Partner voorwaarden pensioenreglement

In het pensioenreglement zijn de voorwaarden vastgelegd waaraan moet worden voldaan om als partner te worden aangemerkt. Het bijzondere is dat die voorwaarden per pensioenregeling en per pensioenuitvoerder verschillen. We noemen enkele voorbeelden van situaties c.q. voorwaarden: A         De deelnemer woont samen met de partner B         De deelnemer woont langer dan 6 maand samen met de partner C         Idem + er is sprake van een samenlevingscontract D         Idem + dat samenlevingscontract is bij een notaris gepasseerd E         enzovoort, enzovoort.

Tussen wal en schip

Stel dat een deelnemer overlijdt en situatie C was van toepassing. Maar in het pensioenreglement staat voorwaarde D. Dan heeft de nabestaande geen recht op een partnerpensioen! Tip: Controleer het pensioenreglement: wat zijn de voorwaarden zijn om voor een partnerpensioen in aanmerking te komen. Let op: Een broer, zus of aanverwant in de rechte lijn kunnen niet als partner in een pensioenregeling worden aangemerkt.

Laatste nieuws pensioenakkoord

In het pensioenakkoord is afgesproken dat het partnerpensioen in Nederland meer gestandaardiseerd moet worden. Om te voorkomen dat er nabestaanden tussen wal en schip vallen. Dat kan bijvoorbeeld ook gebeuren als er sprake is van een risico partnerpensioen. Volg ons laatste nieuws pensioenakkoord om op de hoogte te blijven.

Kom in contact!

Triple A – Pensioen Perspectief is een adviesbureau voor werkgevers en ondernemingsraden. Bent u werknemer en heeft u een pensioenvraag? Stel deze aan uw werkgever, pensioenverzekeraar of -fonds.

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?