We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

« Ga terug naar het overzicht

Transitie

Als gevolg van het pensioenakkoord wijzigt het pensioenstelsel ingrijpend. Alle pensioenregelingen moeten uiterlijk 01-01-2026 de transitie (de overstap) naar dat nieuwe pensioenstelsel maken. De stappen in het transitieproces zijn niet vrijblijvend.

Mijlpalen in transitieproces

Er zijn wettelijke processtappen waaraan werkgevers en pensioenuitvoerders zich moeten houden. Die zogenaamde mijlpalen zijn samengevat als volgt:

Mijlpaal 1

Uiterlijk 01-01-2024 is er overeenstemming over de nieuwe pensioenregeling.

Mijlpaal 2

Uiterlijk 01-07-2024 hebben alle uitvoerders het transitieplan gereed.

Mijlpaal 3

Uiterlijk op 01-01-2026 is de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel afgerond.

Voor meer informatie bekijk hieronder het stroomschema dat meer inzicht geeft in het transitieproces.

Transitie verschilt per pensioenuitvoerder

Het voorgeschreven transitieproces is met name gericht op pensioenregelingen die worden uitgevoerd door een (verplicht gestelde) pensioenfonds.

Wordt de pensioenregeling uitgevoerd door een verzekeraar of premie pensioeninstelling (PPI)? Dan ligt het initiatief tot de transitie bij deze pensioenuitvoerders.

Let op!

Op 10-05-2021 heeft Minister Koolmees bericht dat de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel wordt uitgesteld van 01-01-2022 naar 01-01-2023. Het wetsvoorstel daartoe verschijnt in het voorjaar van 2022. Dat heeft gevolgen voor de praktijk! Neem met ons contact op voordat u concrete stappen neemt.

Kom in contact!

Triple A – Pensioen Perspectief is een adviesbureau voor werkgevers en ondernemingsraden. Bent u werknemer en heeft u een pensioenvraag? Stel deze aan uw werkgever, pensioenverzekeraar of -fonds.

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?