We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

Algemeen Pensioenfonds… Het AD interviewt Pensioen Perspectief

23 maart 2016

In een interview met Pensioen Perspectief (Corry van Herpen) zet het Algemeen Dagblad vandaag de pensioenproblemen uiteen waar werkgevers op dit moment tegen aanlopen. Wij praten u kort bij.

DB pensioen  bij verzekeraar leidt tot enorme premiestijgingen

Wordt het DB pensioen (eind- of middelloon) uitgevoerd door een verzekeraar? Dan stijgt de premie na afloop van de uitvoeringsovereenkomst als gevolg van de lage marktrente en hoge levensverwachting. Die stijging is vaak drastisch, dat toont dit representatieve voorbeeld uit de praktijk. Tip: onderzoek wanneer de uitvoeringsovereenkomst afloopt. Is dat eind dit jaar? Neem dan direct actie!

Premie Algemeen Pensioenfonds  

De premie bij een Algemeen Pensioenfonds (APF) zal in het algemeen lager liggen dan bij een verzekeraar. Maar let wel op, die premie kan op drie manieren worden bepaald:

zuiver kostendekkend, gedempt o.b.v. de gemiddelde RTS of gedempt op basis van verwacht rendement. Onderstaande figuur geeft een indicatief beeld van de verschillende premie opties.

premie opties

De figuur maakt duidelijk dat de premie bij een Algemeen pensioenfonds fors lager ligt dan bij een verzekeraar. Dat komt omdat de premie daar anders wordt bepaald én omdat de zekerheidsmaatstaf 97,5 % i.p.v. 99,5 % is.  Bij de keuze voor een Algemeen pensioenfonds moet dus ook het premiebeleid en het risicoprofiel betrokken worden.

Aanbieders Algemeen pensioenfonds

Onderstaande tabel geeft een globaal overzicht van de fondsen die nu in oprichting zijn.

APF Betrokken partij(en) Deelname eisen
Centraal Beheer APF Achmea Geen
Delta Lloyd APF Delta Lloyd Meer dan 50 deeln.
De Nationale APF NN en AZL Premie > 1 mln.
Het nederlandse pensioenfonds ASR Geen
PGGM APF PGGM Nog onbekend
STAP Aegon en TKP Premie > 1 mln.

Overstappen naar een Algemeen Pensioenfonds

Als u overstapt naar een Algemeen pensioenfonds heeft dat grote gevolgen. De pensioenpremie kán lager uitvallen, de kans op indexatie kán groter zijn en het risico op korten van het pensioen doet zijn intrede. Daarnaast heeft ieder APF zijn eigen kenmerken en voorwaarden. En let op, de overstap betekent ook een wijziging van de pensioenregeling. Daarvoor is bijna altijd instemming van de OR en de werknemers benodigd.