We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

Gevolg pensioenakkoord

29 oktober 2020

Als gevolg van het pensioenakkoord is voortaan het beschikbaar premiesysteem het uitgangspunt. Dat heeft grote gevolgen waarop bijtijds geanticipeerd moet worden. Ons credo is “wij kijken altijd verder’  en helpen u daarom  nu al met een tool.

De nieuwe standaard

Voortaan is het beschikbaar premiesysteem het uitgangspunt. Die pensioenpremie wordt gebaseerd op een leeftijdsonafhankelijke vlakke premie. Die vlakke premie wordt fiscaal begrensd, ergens tussen de 30 en 33 % van de pensioengrondslag.

Het gevolg is dat de pensioenopbouw leeftijdsafhankelijk wordt. Die degressieve pensioenopbouw betekent meer pensioenopbouw voor “jongeren”  en minder pensioenopbouw voor “ouderen”.  Dat betekent ook dat de overstap gepaard zal moeten gaan met een compensatieregeling. Daarvan is in het pensioenakkoord o.a. afgesproken dat die “kostenneutraal” moet zijn. Dat lijkt eenvoudiger dan het is. Is er bijvoorbeeld geen sprake van CAO of Bedrijfstakpensioenfonds? Dan is het niet vanzelfsprekend dat de compensatieregeling wordt begrensd door die afspraak “kostenneutraal”!

De overstap

Tussen 1 januari 2022 en 1 januari 2026 moeten álle pensioenregelingen overstappen op dit nieuwe systeem. Dat geldt dus voor eindloon- en middelloonregelingen. Maar ook voor beschikbare premieregelingen! Want die zijn meestal gebaseerd op een leeftijdsafhankelijke premiestaffel. Die premiestaffel moet vervangen worden door een leeftijdsonafhankelijke vlakke premie.

Let op

Onder voorwaarden mag voor de bestaande groep de leeftijdsafhankelijke premiestaffel worden voortgezet. Dat scheelt compensatieproblematiek. Meer weten? Neem dan met ons contact op.

Wij bieden u nu al inzicht

De overstap op het nieuwe stelsel nadert met rasse schreden. Daarop moet bijtijds geanticipeerd worden. Immers, de gevolgen voor de pensioenresultaten én de pensioenlasten (!) zijn groot. In een persoonlijk gesprek (fysiek of virtueel) geven wij u inzicht in de (on)mogelijkheden bij en de gevolgen van de overstap van uw pensioenregeling naar het nieuwe pensioenstelsel. U krijgt met behulp van duidelijke grafieken ter plekke direct concrete informatie. Zie onderstaand voorbeeld.

De tool zetten we in bij beschikbare premieregelingen. Dat geeft direct inzicht. Maar ook ingeval van eind- en middelloonregelingen maken wij de gevolgen van de overstap op een vlakke premie duidelijk.

Tip voor werkgevers en HR

“Pensioen” is geen speedboot maar een olietanker, dus bijtijds bijsturen is gewenst. Wij gidsen u graag. Neem met ons contact op voor een gesprek waarin we u (met de tool) direct inzicht geven.