We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

« Ga terug naar het overzicht

Vlakke premie

In een beschikbare premieregeling is de hoogte van de premie het uitgangspunt. Dat kan bijvoorbeeld een zogenaamde vlakke premie zijn.

Kenmerken

Twee belangrijke kenmerken zijn: leeftijdsonafhankelijk en degressieve pensioenopbouw.

Een vlakke beschikbare premie betekent dat de hoogte van de beschikbare premie voor alle leeftijden gelijk is. Zowel voor jongere als voor oudere werknemers wordt dan dezelfde premie beschikbaar gesteld. Meestal is dat x % van de pensioengrondslag.

Naarmate de leeftijd van toeneemt stijgt de prijs van een kilo pensioen. Met andere woorden: als de premie gelijk blijft, dan daalt de hoogte van de pensioenopbouw naarmate de leeftijd toeneemt. In jargon noemen we dat degressieve pensioenopbouw.

Hoogte van de vlakke premie

In het pensioenakkoord is afgesproken dat de hoogte wordt gemaximeerd. Dat maximum komt te liggen tussen de 30 en 33 % van de pensioengrondslag.

Overstap naar vlakke premie

In het pensioenakkoord is afgesproken dat álle pensioenregelingen worden gebaseerd op het systeem beschikbare premieregeling. Voor bestaande beschikbare premieregelingen met een zogenaamde premiestaffel geldt een overgangsregeling.

Kom in contact!

Triple A – Pensioen Perspectief is een adviesbureau voor werkgevers en ondernemingsraden. Bent u werknemer en heeft u een pensioenvraag? Stel deze aan uw werkgever, pensioenverzekeraar of -fonds.

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?