We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

Pas op: niet altijd recht op een partnerpensioen!

1 oktober 2015

Het recht op een pensioenuitkering is weliswaar een hoofdregel, maar niet standaard. Er zijn uitzonderingen waarin geen recht op een uitkering bestaat. Oppassen geblazen voor werkgevers en werknemers.  

Geen partnerpensioen als niet aan de voorwaarden wordt voldaan.

Bij overlijden wordt een partnerpensioen aan de partner uitgekeerd. Maar, wat is een partner volgens het pensioenreglement? Bij huwelijk of geregistreerd partnerschap is dat niet moeilijk. Maar als er wordt samengewoond, dan kunnen de voorwaarden verschillen per pensioenreglement en per pensioenuitvoerder. Bijvoorbeeld:

A             Er moet sprake zijn van een notarieel verleden samenlevingscontract

B             Er moet sprake zijn van ten minste 6 maanden samenwonen volgens de gemeentelijke basisadministratie

C             Zowel aan voorwaarde A als aan voorwaarde B moet worden voldaan

Pas op, de voorwaarden luisteren zeer nauw! Zie bijvoorbeeld A: is het samenlevingscontract niet door een notaris gepasseerd? Dan is er geen recht op een uitkering!

Tip

Zorg voor een ruime definitie van het begrip “partner” in het pensioenreglement en beperk zo het risico dat geen partnerpensioen wordt uitgekeerd.

Geen partnerpensioen bij overlijden kort na …

Veel uitvoerders hanteren de voorwaarde dat een partnerpensioen niet wordt uitgekeerd als het overlijden plaats vindt kort na het huwelijk/geregistreerd partnerschap/samenwonen én als het overlijden “voorzienbaar” was.  De achterliggende gedachte is dat er bij deelname aan een pensioenregeling niet gekeurd mag worden en dat men misbruik middels “sterfbedhuwelijken” wil voorkomen. Vindt het overlijden bijvoorbeeld plaats binnen 1 jaar na het huwelijk? Dan is er een risico dat er geen recht op een partnerpensioen bestaat!

Tip

Voordat het beroep op een partnerpensioen kan worden afgewezen moet eerst de daartoe ingestelde Toetsingscommissie een oordeel vellen. Onderzoek of de juiste procedure gevolgd wordt.

Geen partnerpensioen voor onbekende partners

Als er sprake is van een partner die aan de voorwaarden voldoet, dan moet de werkgever en de pensioenuitvoerder daarvan wel op de hoogte zijn. De eisen die daaraan gesteld worden verschillen per pensioenuitvoerder.

Tip

Onderzoek welke eisen uw pensioenuitvoerder stelt aan het melden van partners.

Bepaalde of onbepaalde partner

In sommige pensioenregelingen is er alleen recht op een partnerpensioen voor deelnemers die daadwerkelijk een partner hebben en die ook als zodanig is aangemeld. Dat is het zogenaamde “bepaalde partnersysteem”. In dit systeem wordt alleen partnerpensioenpremie in rekening gebracht voor werknemers met een partner.

Een alternatief is het “onbepaalde partnersysteem”. Dan wordt voor alle deelnemers een partnerpensioen verzekerd en op het moment van overlijden gekeken of er ook daadwerkelijk een partner is. Dit is natuurlijk eenvoudiger en het risico op “fouten” is veel kleiner. In dit systeem wordt voor alle werknemers een partnerpensioenpremie in rekening gebracht. Maar die premie is (per werknemer) lager en gebaseerd op een veronderstelde partnerfrequentie. De totale premie voor de hele groep kan dus meer/minder zijn dan bij het systeem bepaalde partner. Ter informatie: de gemiddelde partnerfrequentie is 70 tot 80 %.

Tip

Onderzoek welk systeem nu wordt toegepast: is het systeem onbepaalde partner een alternatief?