We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

Pensioen zelfstandigen

28 mei 2019

Niet voor niets staat de afkorting ZZP vaak voor Zelfstandige Zonder Pensioen. Maar er zijn meer groepen die  geen pensioen opbouwen.

De groep ZZP’ers is divers. Sommigen zijn deels ZZP’er en voor anderen is het ZZP-schap de hoofdverdienste. Die laatste groep betreft ruim 1 miljoen ZZP’ers.  De praktijk wijst uit dat de gemiddelde ZZP’ er niet of weinig aan pensioenopbouw doet. O.a. speelt het budget een rol. Er is wel de mogelijkheid om de voormalige pensioenregeling bij het Bedrijfstakpensioenfonds voort te zetten. Maar ja, dat is vrijwillig. En heel flexibel is dat ook niet.

Ook voor uitzendkrachten is er een pensioenprobleem. De eerste 26 weken wordt er helemaal geen pensioen opgebouwd. En als er pensioen wordt opgebouwd, dan is dat ook nog eens van een beperkt niveau.
Tenslotte is er een groep werknemers die helemaal geen pensioen opbouwt.  Dat betreft ca. 13 % van de werknemers (ruim 800.000). Dat blijkt uit recent onderzoek door het CBS.  Deze zogenaamde “witte vlek” komt in verschillende sectoren voor. Bijvoorbeeld in de  commerciële dienstverlening.

Kabinet en sociale partners: iedereen vindt het ongewenst dat grote groepen geen pensioen opbouwen.  Maar hoe los je dat op aan de ene kant en heb je oog voor de “zelfstandigheid” aan de andere kant? Dat is een belangrijk twistpunt in het overleg over een pensioenakkoord.