We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

Premievrij pensioencontract? > let op de gevolgen !

28 september 2017 De overstap van een DB (middelloon) naar een DC (beschikbare premie) regeling is erg in zwang.  Maar een  volledige afsluiting van het verleden is daarmee niet vanzelfsprekend… 

Premievrij pensioen

Als na afloop van het contract (de uitvoeringsovereenkomst) wordt overgestapt naar een andere pensioenregeling en/of pensioenuitvoerder dan blijft het opgebouwde pensioen “premievrij” achter in het oude pensioencontract.  Met premievrij bedoelen we dan: er hoeft geen premie meer betaald te worden, het pensioen is nl. al opgebouwd en volledig gefinancierd.  Bijvoorbeeld: er is tot het moment van overstap in een middelloonregeling een pensioen opgebouwd van € 1.000,– . So far so good, zou U denken…  Maar hoe zit het met de “exit voorwaarden”?

Doorlopende beheerkosten?

Het pensioen is weliswaar “premievrij”, maar dat betekent niet zondermeer dat er niets meer betaald behoeft te worden. De pensioenreserve die is opgebouwd in het premievrije contract moet nog wel beheerd worden. Daarom lopen soms de beheerkosten door. Die kunnen bijvoorbeeld  0,5% van de pensioenreserve bedragen.  Die kosten worden soms zelfs verhoogd zodra het contract premievrij gemaakt wordt. De beheerkosten worden soms rechtstreeks bij de werkgever in rekening gebracht en soms (deels) verrekend met de winstdeling. Het doorbetalen van de beheerkosten kan permanent of tijdelijk zijn. 

Verval winstdeling

Het is niet vanzelfsprekend dat de winstdeling over de opgebouwde pensioenreserve blijft doorlopen. In de praktijk zien we vaak de volgende varianten: I              De winstdeling loopt alleen door als de werkgever bereid is daarvoor te betalen II            De winstdeling stopt direct als de verzekeraar “verlies” op het pensioencontract leidt III           De winstdeling stopt als de verzekeraar 3 jaar “verlies” op het pensioencontract leidt Anno 2017 wordt, door de lage marktrente, in de meeste gevallen op pensioencontracten “verlies” geleden. Dus opties II en III doen zich vaak voor. Het komt vaak voor dat de betaling van beheerkosten ook stopt als de winstdeling wordt gestaakt. Maar dat is niet altijd het geval!

Afrekening winstdeling

Voordat de winstdeling wordt gesloten kan er nog sprake zijn van een (laatste) afrekening  van de winst.  Dat kan de overrente en/of de technische winstdeling zijn. De overrente winstdeling wordt normaliter direct afgerekend. De technische winstdeling wordt normaliter afgerekend 2 jaar nadat het contract premievrij is gemaakt. Maar soms is er de optie om ook de technische winstdeling direct af te rekenen. Maar wat is voor de werkgever het beste? Dat moet wel eerst  in beeld gebracht worden!

Tips voor werkgever/HR

Wordt de middelloonregeling beëindigd? Onderzoek dan ook het volgende:
  • Is er sprake van doorlopende beheerkosten, wat zijn de voorwaarden?
  • Loopt de winstdeling wel of niet door, onder welke condities?
  • Vindt er nog een afrekening van de winstdeling plaats, is er sprake van keuzevrijheid?
  • Een verbetering van de exit voorwaarden is bespreekbaar als met dezelfde uitvoerder een nieuw contract wordt aangegaan. Onderzoek de (on)mogelijkheden.

Kom in contact!

Triple A – Pensioen Perspectief is een adviesbureau voor werkgevers en ondernemingsraden. Bent u werknemer en heeft u een pensioenvraag? Stel deze aan uw werkgever, pensioenverzekeraar of -fonds.