We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

Tijdelijke verlenging redelijke termijn aankoop pensioen- of stamrechtuitkering

17 december 2015

Op 6 november 2015 is een Vraag&Antwoord 15-007 gepubliceerd inzake de tijdelijke verlenging van de redelijke termijn bij aankoop van een pensioen- of stamrechtuitkering. In Vraag&Antwoord 10-001, opnieuw gepubliceerd op 23 november 2015, is de redelijke termijn opgenomen. Op beide Vraag&Antwoorden wordt hieronder kort ingegaan.

Binnen welke termijn na expiratie van een polis, dient een uitkering aangekocht te zijn?

Vraag&Antwoord 10-001

Uitkering bij leven
Als de eerste gerechtigde tot de uitkeringen uit het pensioen of het stamrecht op de expiratie- of deblokkeringsdatum nog in leven is, kan in alle gevallen een termijn van 6 maanden na de overeengekomen expiratie- of deblokkeringsdatum als redelijk worden aangemerkt.

Uitkering voor nabestaanden
Als de expiratie of de deblokkering het gevolg is van het overlijden van de eerste gerechtigde tot de uitkeringen uit het pensioen of het stamrecht, kan in alle gevallen een termijn van 12 maanden na de expiratie- of deblokkeringsdatum redelijk worden genoemd.

Is ingang van de uitkering niet mogelijk binnen deze termijnen, dan dient de gerechtigde aannemelijk te maken dat de redelijke termijn nog niet verstreken is. Er zal dan tijdig een verzoek tot verlenging bij de belastinginspecteur gedaan moeten worden. 

  • Aan het als gevolg van de redelijke termijn later ingaan van de uitkeringen zijn geen fiscale gevolgen verbonden.
  • bovenstaande termijnen gelden alleen in die gevallen waarin de hoogte van de uitkering niet reeds van tevoren vaststaat.
  • bovenstaande termijnen gelden altijd bij stamrechtspaarrekeningen en stamrechtbeleggingsrechten, ook als (uiteindelijk) geen stamrecht wordt aangekocht. Er kan dan een keuze gemaakt worden tussen aankoop van een stamrecht of een uitkering van een som in termijnen (artikel 11a, derde en vierde lid, Wet LB (tekst 2013)).

 Verlening redelijke termijn V&A 15-007

Let op: de verlening van de redelijke termijn gaat alleen over pensioenpolissen! Ook het wetsvoorstel variabele pensioenuitkeringen gaat alleen over pensioenpolissen, terwijl ook bij expirerende lijfrentepolissen hetzelfde probleem aan de orde is. Logisch zou zijn om ook voor lijfrenten een dergelijke maatregel te treffen?! Onduidelijk is waarom hiervoor geen aandacht is.

Door de huidige lage marktrente zijn de aankooptarieven voor een recht op pensioenuitkeringen ongunstig voor pensioengerechtigden. Het nadeel van de ongunstige aankooptarieven laat zich bovendien extra gelden omdat de hoogte van het aan te kopen recht op een levenslange vaste pensioenuitkering slechts afhankelijk is van de tarieven op één enkel moment namelijk het conversiemoment.

Om een oplossing voor deze situatie mogelijk te maken is het wetsvoorstel variabele pensioenuitkering in voorbereiding. Dit wetsvoorstel biedt de pensioengerechtigden met een pensioenpolis waarbij de hoogte van de pensioenuitkering niet reeds van tevoren vaststaat de keuzemogelijkheid van een risicodragend pensioen. Als de pensioengerechtigde hiervoor kiest, varieert zijn pensioen na de pensioendatum mee met het beleggingsrisico, de ontwikkeling van de levensverwachting en het gerealiseerde resultaat op sterfte. Het wetsvoorstel heeft een beoogde datum van inwerkingtreding van 1 juli 2016.

De combinatie van de huidige ongunstige aankooptarieven voor een recht op pensioenuitkeringen en het in voorbereiding zijnde wetsvoorstel is aan te merken als een bijzondere omstandigheid die een tijdelijke termijnverlenging rechtvaardigt. De in Vraag en Antwoord 10-001 vermelde redelijke termijn voor het aankopen van een pensioenuitkering wordt dan ook tijdelijk verlengd tot en met 31 december 2016.

Voor de Adviespraktijk

  • De beoogde inwerkingtreding van het wetsvoorstel variabele pensioenuitkeringen is 1 juli 2016.
  • op 8 juli 2015 is de regeling Pensioenknip hernieuwd in werking getreden. Hiervan kan desgewenst ook gebruik gemaakt worden.
  • Verzekeraars informeren pensioengerechtigden vaak in de periode 6 maanden vooraf gaande aan de expiratiedatum over de mogelijkheden.
  • Vaak wordt een offerte afgegeven. Hierop hoeft dus niet per definitie te worden ingegaan.
  • Wordt er doorgewerkt, geef dit dan tijdig aan bij de verzekeraar. Het doorwerkverzoek moet voor de expiratiedatum bij de verzekeraar worden gedaan. Het kapitaal kan dan desgewenst uitgesteld worden.
  • Vraag vooraf informatie op over de positie van de partner. Wat gebeurt er bij overlijden van de pensioengerechtigde in de uitstelperiode/lopende redelijke termijn met het kapitaal? Waar heeft de partner al dan niet recht op?
  • Verzekeraars gaan hier verschillend mee om. Informeer hier tijdig naar, alvorens een keuze te maken.