We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

Verzekerde eind- en middelloonregelingen onbetaalbaar

16 februari 2016

Een contractverlenging van een eind- en middelloonregeling bij een pensioenverzekeraar staat anno 2016 synoniem met een zeer forse stijging van de pensioenlasten. De belangrijkste oorzaak: de zeer lage rentestand.

Drastische prijsstijging

Werkgevers willen de pensioenlasten beheersbaar houden. Dat wordt anno 2016 een onmogelijke zaak als er sprake is van een DB pensioenregeling (eind- of middelloon) bij een verzekeraar. Bij contractverlenging van 5 of 10 jaar geleden afgesloten contracten zal de verzekeraar een drastische prijsstijging doorvoeren. Dit als gevolg van de toegenomen levensverwachting en de fors gedaalde rentestand. Het komt voor dat de premie (bijna) verdubbeld.

  • Toegenomen levensverwachting +10%
  • Verlaging rekenrente van 3% naar 2,5% +20%
  • Lage marktrente (t.o.v. de 2,5% rekenrente) +45%

Wat kunnen werkgevers doen

Nagenoeg de enige mogelijkheid om iets aan de stijging van de pensioenlasten te doen is het wijzigen van de pensioenovereenkomst. De pensioenovereenkomst betreft de tussen de werkgever en werknemers afgesproken pensioenregeling. Bij het wijzigen van de pensioenovereenkomst kan o.a. gedacht worden aan de volgende beperkte dan wel meer ingrijpende wijzigingen:

Het versoberen van de eind- of middelloonregeling

In de meeste situaties zal het versoberen van de bestaande eind- of middelloonregeling onvoldoende soelaas bieden voor het voldoende bepreken van de lastenstijging.

Het onderbrengen van de eind- of middelloonregeling bij een (algemeen) pensioenfonds

Verzekeraars moeten de verzekerde pensioenen ten alle tijden garanderen. Deze verplichting heeft bij de huidige lage rentestand tot gevolg dat ze hier een forse prijs voor moeten vragen. Pensioenfondsen kennen deze garantieverplichting niet. Bij een te lage dekkingsgraad hebben zij de mogelijkheid om de pensioenen te verlagen (afstempelen/korten).

Door de introductie per 01-01-2016 van het Algemeen Pensioenfonds (APF) is het aansluiten bij een pensioenfonds thans voor alle werkgevers met een eind- of middelloonregeling bij een verzekeraar mogelijk. Klik hier voor meer informatie over een APF.

Overgaan naar een beschikbare premie regeling

De tot op heden meest gekozen en meest ingrijpende aanpassing is een overgang naar een beschikbare premieregeling. Door de introductie van het Algemeen Pensioenfonds (APF) is er nu een tussenweg/alternatief.

Instemming noodzakelijk

Voor het wijzigen van de pensioenovereenkomst is meestal instemming nodig van de OR én de werknemers. Bij het wijzigen van de pensioenovereenkomst moet de werkgever zorgen voor duidelijke, volledig, correcte en zo mogelijk geïndividualiseerde informatieverstrekking.

Complex en tijdrovend

Een contractverlenging van een eind- of middelloonregeling is anno 2016 meestal niet alleen een contractverlenging, maar tevens een aanpassing van de pensioenovereenkomst. Het daarbij behorende wijzigings- en instemmingstraject is dermate complex en tijdrovend dat het zaak is vroegtijdig hiermee te beginnen.

Goed om te weten voor uw klanten bij Centraal Beheer en Avero

De introductie van een Algemeen pensioenfonds heeft direct gevolgen voor werkgevers met een pensioenregeling bij Centraal Beheer of Achmea. Zie het artikel  Algemeen Pensioenfonds ..(niet meer) even Apeldoorn bellen.