We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

Vroegpensioen en weer werken a.g.v. het coronavirus

19 maart 2020

Door de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) is met name de werkdruk in de zorg fors toegenomen. Hierdoor worden oud zorgmedewerkers benaderd om weer te komen werken. Als deze oud-medewerkers vervroegd met pensioen zijn gegaan, kan dit gevolgen hebben voor hun pensioen. Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst heeft in een Vraag&Antwoord (V&A 20-005) hiervoor een tegemoetkoming gegeven.

Bron 

https://centraalaanspreekpuntpensioenen.belastingdienst.nl/publicaties/va-20-005-v200319/

In het kort

Zoals reeds in onze nieuwsbrief van 18 maart jl. gemeld, zijn er sectoren die door het coronavirus zitten te springen om extra personeel. Hiertoe worden (vroeg)pensionado’s door hun oud-werkgever benaderd om weer te komen werken. Hieraan kunnen fiscale gevolgen voor het pensioen kleven.

Zit men binnen de 5 jaar voor AOW-datum dan is er fiscaal geen probleem. Is men eerder dan 5 jaar voor AOW-datum met (vroeg)pensioen gegaan en gaat men weer werken, dan zou dit wel gevolgen kunnen hebben voor hun pensioen. Het CAP geeft in V&A 20-005 een tegemoetkoming voor de Zorg. Zorgmedewerkers die vervroegd met pensioen zijn gegaan en weer gaan werken in verband met de uitbraak van het coronavirus COVID-19 krijgen niet te maken met fiscale gevolgen voor hun pensioen.

Het CAP schrijft het volgende:

“Zorgmedewerkers, die hun pensioen meer dan vijf jaar vóór hun AOW-leeftijd vervroegd hebben laten ingaan, kunnen nu in verband met de uitbraak van het coronavirus COVID-19 opnieuw weer aan het werk gaan, zonder dat dit fiscale gevolgen heeft voor hun pensioen.

Het is aannemelijk dat deze gepensioneerde zorgmedewerkers op moment van vervroegde pensionering niet de intentie hadden om later weer aan het werk te gaan. De uitbraak van het coronavirus COVID-19 is een nieuw ontstane situatie en vormt de aanleiding voor het hervatten van de werkzaamheden. Op het moment van vervroegde pensionering was dit natuurlijk niet voorzienbaar.”

Voor de praktijk

Deze tegemoetkoming voor de zorgsector is natuurlijk zeer welkom. Wij kunnen ons echter voorstellen dat er andere sectoren zijn, waar hetzelfde probleem speelt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Supermarkten;
  • Distributiecentra;
  • Beroepsgoederenvervoer.

Het zou mooi zijn dat ook voor deze sectoren een beroep op deze tegemoetkoming gedaan zou kunnen worden. Het lijkt ons dat met een verzoek richting het CAP dit mogelijk zou moeten zijn.

Vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op.