We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

Waardering partnerpensioen in eigen beheer na echtscheiding

26 augustus 2015

Regelmatig krijgen wij vragen over echtscheiding en de gevolgen voor de aanspraken en de waardering van de pensioenaanspraken in eigen beheer.

Ook de Belastingdienst krijgt hierover schijnbaar veel vragen, want in Vraag & Antwoord 15-001 gepubliceerd op 26 juni 2015, wordt door de Belastingdienst ingegaan op de waardering van het partnerpensioen bij echtscheiding. Een goede aanleiding, dit onderwerp nog eens voor het voetlicht te brengen.

Echtscheiding en verdeling van pensioenaanspraken in eigen beheer

Ook voor eigen beheer pensioenaanspraken is de Wet verevening Pensioenrechten bij echtscheiding (WVPS) van toepassing. Voor de DGA is in de WVPS tevens geregeld de verdeling van het partnerpensioen, aangezien het partnerpensioen normaliter in de Pensioenwet (PW) wordt geregeld, maar deze voor de DGA niet van toepassing is.

Hoe zit het ook al weer bij echtscheiding. De standaardverdeling gaat van het volgende uit:

  • Aan de ex-partner komt toe 50% van het tijdens huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen;
  • Het volledige tot aan echtscheidingsdatum opgebouwde partnerpensioen.

In huwelijkse voorwaarden of in een overeenkomst bij echtscheiding is het mogelijk om afwijkende afspraken te maken. Deze afwijkende afspraken hebben geen fiscale gevolgen, zie artikel 19b, lid 3 Wet Loonbelasting. Echter: het pensioen moet wel verdeeld worden, het zomaar prijsgeven van aanspraken heeft wel fiscale gevolgen. 

Waardering pensioenaanspraken na verdeling

Over de verdeling en waardering van het bijzonder nabestaandenpensioen wordt ingegaan in Vraag & Antwoord 15-001. Indien de ex-partner geen aanspraak krijgt op het bijzonder partnerpensioen, dan betekent dit niet dat dit recht zomaar vervalt. Het blijft dan een recht van de DGA. Dit recht zal jaarlijks gewaardeerd moeten worden. Hiervoor zijn twee mogelijkheden:

  • Het bijzonder partnerpensioen wordt afzonderlijk gewaardeerd, met als fictieve partner de ex-partner, of indien van toepassing de nieuwe partner van de DGA;
  • Het bijzonder partnerpensioen wordt geruild in een extra ouderdomspensioen voor de DGA.

Wordt na echtscheiding geen rekening meer gehouden met het bijzonder partnerpensioen, dan zal sprake zijn van prijsgeven, met alle gevolgen van artikel 19b Loonbelasting tot gevolg. Een correcte verwerking bij echtscheiding is derhalve essentieel.

Wordt het bijzonder partnerpensioen gewaardeerd rekening houdende met de nieuwe partner, dan geeft de Belastingdienst niet aan dat herrekening zou moeten plaatsvinden, rekening houdende met een eventueel leeftijdsverschil tussen ex-partner en nieuwe partner. 

Geen verdeling

Regelmatig zien wij echtscheidingsconvenanten waarbij de pensioenaanspraken netjes worden verdeeld, maar waarbij de eigen beheer aanspraken worden “vergeten”. Ook dan is het zaak dat het bijzonder partnerpensioen correct wordt bepaald en jaarlijks wordt gewaardeerd. Ondanks dat er niet verdeeld is, is het recht nog steeds aanwezig. Hierbij is het arrest van de Hoge Raad van 8 april 2015 van belang. Hierin heeft de Hoge Raad geoordeeld dat een vordering op verdeling van pensioen niet aan verjaring onderhevig is. Een ex-partner kan derhalve te allen tijde nog verdeling vorderen.

Voor de Adviespraktijk

  • Echtscheiding en eigen beheer blijft een complexe materie.
  • Afwijkende verdelingen leiden niet tot fiscale gevolgen, behalve als aanspraken bewust of onbewust worden prijsgegeven.
  • Een correcte echtscheidingsberekening en waarderingen na echtscheiding zijn hierbij van wezenlijk belang.
  • Leg de gemaakte afspraken goed en volledig vast in een echtscheidingsconvenant.
  • Hulp nodig bij echtscheidingsdossiers? Wij helpen u graag.