We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

Aandacht OR vereist voor knelpunten in partnerpensioen!

29 november 2021

Al eerder hebben wij geschreven over de knelpunten in het partnerpensioen. Dat doen we in deze nieuwsbrief opnieuw. Om te voorkomen dat er nabestaanden tussen wal en schip vallen. En ook om pijnlijke discussies over het recht op een partnerpensioen te voorkomen.

Knelpunt voorwaarde partnerschap

Samenwonende partners komen ook in aanmerking voor een partnerpensioen. Maar dan moet wel aan de voorwaarden voor “partnerschap in de zin van de pensioenregeling” zijn voldaan. En die voorwaarden verschillen per pensioenregeling. Enkele voorwaarden uit de praktijk zijn bijvoorbeeld:

A         Samenwonen

B         Samenwonen + een samenlevingsovereenkomst

C         Samenwonen + een notariële samenlevingsovereenkomst

D         Samenwonen + melding bij de werkgever/pensioenuitvoerder

Het komt geregeld voor dat samenwoners (net) niet aan de voorwaarden voldoen, waardoor de nabestaande geen recht heeft op een partnerpensioen! Een schrijnend voorbeeld blijkt uit het arrest van het Gerechtshof Amsterdam. In de betreffende pensioenregeling was o.a. voorwaarde C van toepassing. De concept samenlevingsovereenkomst was al met de notaris besproken en de vervolgafspraak voor de ondertekening was al gemaakt. De werkneemster overleed helaas kort voor die vervolgafspraak. De nabestaande had daardoor géén recht op partnerpensioen! Door een bijzondere samenloop van omstandigheden werd hier toch een schikking getroffen. Over de fiscale behandeling daarvan moest het Hof zich buigen. Maar een schikking is niet vanzelfsprekend. En bovendien, het is al pijnlijk genoeg als er discussie moet worden gevoerd over het recht op partnerpensioen.

Knelpunt voortzetting risicopartnerpensioen

Veel pensioenregelingen kennen een risicopartnerpensioen. Treedt de werknemer tussentijds uit dienst dan is het partnerpensioen niet meer verzekerd. Met als uitzondering dat het risicopartnerpensioen wel verzekerd blijft zolang de ex-werknemer een WW-uitkering ontvangt.

Maar wat als de werknemer tijdens de WW-periode ziek wordt en de WW-uitkering wordt vervangen door een Ziektewetuitkering? Dan blijkt het partnerpensioen in veel gevallen niét meer verzekerd te zijn. In een concrete zaak hebben wij dit knelpunt kunnen oplossen. Maar ook hier is een oplossing niet vanzelfsprekend.

Let op voorwaarde D. Die komt geregeld voor. Is het partnerschap niet gemeld (ook al is er aan de verdere voorwaarden voldaan) dan is er na overlijden geen recht op partnerpensioen!

Algemeen

Het spreekt voor zich dat discussies over het recht op een partnerpensioen voorkomen moeten worden opdat nabestaanden niet tussen wal en schip vallen. In het pensioenakkoord is afgesproken dat het partnerpensioen wordt geüniformeerd. Maar ja, tot die tijd blijven de knelpunten in het partnerpensioen actueel. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Tips OR

  • Onderzoek wat de voorwaarden voor partnerschap zijn. Is bijvoorbeeld voorwaarde C of D van toepassing. Controleer hoe (en hoe frequent) die voorwaarden met de werknemers worden gecommuniceerd.  Zet dit op de agenda van het overleg met de werkgever;
  • Onderzoek onder welke voorwaarden het risicopartnerpensioen wordt voortgezet na uitdiensttreding. En hoe de communicatie eventueel verbeterd en geïntensiveerd kan worden. Bespreek bijvoorbeeld met de werkgever de optie dat de gevolgen voor het “pensioen” bij uitdiensttreding met de desbetreffende werknemer(s) worden besproken;
  • Vragen over knelpunten in het partnerpensioen? Wij helpen jouw OR graag, neem gerust contact op.