We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

Vast of variabel pensioen?

25 november 2019

In een beschikbare premieregeling is er de pensioendatum de keuze tussen een vast of een variabel pensioen. Hoe werkt dat en wordt daarvan wel gebruik gemaakt…?

Vast of variabel pensioen?

In een beschikbare premieregeling wordt op de pensioendatum het pensioenkapitaal omgezet in een levenslange vaste pensioenuitkering. De hoogte van die vaste pensioenuitkering wordt o.a. gebaseerd op de marktrente op het moment van omzetting. Die marktrente is nu héél laag, de vaste pensioenuitkering is daardoor ook laag.

Daarom is er sinds 3 jaren de mogelijkheid om het pensioenkapitaal (deels) te blijven beleggen. Het pensioenkapitaal wordt dan omgezet in een variabele pensioenuitkering. De  hoogte van de variabele pensioenuitkering wordt gebaseerd op het te verwachten rendement. De variabele uitkering ligt dan bij de start hoger dan de vaste uitkering. Afhankelijk van het feitelijke rendement kan de variabele pensioenuitkering hoger blijven of lager worden dan de vaste pensioenuitkering. Onderstaande figuur maakt dat duidelijk.

De optie voor een variabel pensioen is geregeld in de Wet verbeterde premieregeling. In jargon wordt dat ook wel “doorbeleggen” genoemd. Per individu moet bekeken worden welke uitkering het beste past: vast of variabel. Maar wat is nu de praktijk?

De praktijk

In de praktijk zien we het volgende:

Groot verschil

Op dit moment start een variabele uitkering fors hoger dan vaste pensioenuitkering. Wij zien dat de variabele uitkering soms tot wel 35 %  hoger ligt dan een vaste uitkering.

Zeer beperkt gebruik

Uit een evaluatie in de Tweede Kamer blijkt dat slechts 5 % kiest voor een variabele pensioenuitkering.

Tip voor werkgevers en HR

Betrek in de voorlichting aan pensionado’s in spé  ook de keuze tussen een vast en variabel pensioen.

Het pensioenakkoord en variabel pensioen

Het pensioenakkoord voorziet erin dat ook bij pensioenfondsen de optie variabel pensioen wordt geïntroduceerd. Volg de ontwikkelingen: laatste nieuws pensioenakkoord