We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen? Neem contact met ons op!

Het pensioenakkoord

15 september 2020

Per 1 januari 2022 start de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel. Een enorme operatie die ook actie vraagt van werkgevers en HR. Wij zetten samengevat (!) de gevolgen op een rij.

AOW-en pensioenleeftijd

De AOW-leeftijd en de pensioenrichtleeftijd stijgen minder snel.  Klik hier voor een overzicht.

De nieuwe standaard

Voortaan is het beschikbaar premiesysteem het uitgangspunt. Die pensioenpremie wordt gebaseerd op een leeftijdsonafhankelijke vlakke premie. Die vlakke premie wordt fiscaal begrensd, ergens tussen de 30 en 33 % van de pensioengrondslag.

Het gevolg is dat de pensioenopbouw leeftijdsafhankelijk wordt. Die degressieve pensioenopbouw betekent meer pensioenopbouw voor “ jongeren”  en minder pensioenopbouw voor “ ouderen”. 

Het pensioencontract

Voortaan spreken we niet van een pensioenaanspraak maar van een pensioenverwachting. Daartoe wordt per deelnemer een “ persoonlijk pensioenvermogen”  geadministreerd.  Pensioenfondsen kunnen kiezen uit 2 soorten contracten om dit uit te voeren. Samengevat: met een meer collectief of met een meer individueel karakter.

Compensatie

Uit berekeningen blijkt dat de overstap in veel gevallen geen nadeel voor de werknemer oplevert. Maar om de nadelen op te vangen wordt er een compensatieregeling ingesteld. Die moet aan de volgende voorwaarden voldoen: adequaat en budgetneutraal. Kortom, dat vergt nog heel wat maatwerk.

Transitie

De overstap naar het nieuwe pensioenstelsel vergt actie van pensioenuitvoerders en van werkgevers/HR. Ook de medezeggenschap speelt een rol. Zo moet er een transitieplan, een  implementatieplan en een compensatieregeling worden opgesteld.

Het uitgangspunt is dat het opgebouwde pensioen wordt “ingevaren”  in het nieuwe pensioenstelsel. Invaren speelt alleen bij pensioenfondsen.

De planning

Tussen 1 januari 2022 en uiterlijk 1 januari 2026 moet de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel gemaakt worden. Alle pensioenregelingen moeten dus wijzigen. Let op: voor bestaande beschikbare premieregelingen met een leeftijdsafhankelijke premiestaffel komt er een “overgangsregeling”.

De compensatieperiode duurt tot uiterlijk 1 januari 2036.

Tip werkgevers/HR

Wacht niet tot 1 januari 2022. Breng nu al de gevolgen in kaart. Onderzoek ook uw rol. Die verschilt nl. per situatie. Is er bijvoorbeeld sprake van een Bedrijfstakpensioenfonds? Dan zal vaak (maar ook weer niet altijd!) die rol grotendeels bij de sociale partners liggen. Is er sprake van een “eigen” pensioenregeling? Dan heeft de lokale werkgever (en de medezeggenschap) meestal een grote rol.

Triple A – Pensioen Perspectief is al druk doende om haar relaties te informeren en te adviseren over de gevolgen van het pensioenakkoord. Daartoe organiseren we o.a. kennissessies.  Interesse? Neem gerust contact op.

Let op

Dit nieuwsbericht is een slechts een samenvatting van het pensioenakkoord. Bovendien gaan de ontwikkelingen snel. Check regelmatig onze speciale pagina laatste nieuws pensioenakkoord.