We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Gemeenten en Generatiepact

Generatiepact

Steeds meer oudere werknemers hebben moeite om gezond de hoge pensioenrichtleeftijd van 68 jaar (2021) te halen. Kortom, er is bij werknemers een grote behoefte om op latere leeftijd minder te werken. Dit geldt ook voor werkgevers, omdat daarmee bespaard kan worden op kosten van verzuim en arbeidsongeschiktheid. Ook bij gemeenten. Maar dan wel met aanvullende maatregelen m.b.t. de hoogte van het loon en de pensioenopbouw. Dat kan met behulp van een Generatiepact: oudere werknemers gaan minder werken, in plaats daarvan worden jongere werknemers aangenomen;

De 80/90/100 regel

Deze regel wordt vaak gehanteerd:

  • De werknemer gaat 80 % werken;
  • En ontvangt een loon alsof hij 90 % werkt;
  • De pensioenopbouw gaat door alsof er nog 100  % wordt werkt;

Let op: er komen ook andere varianten voor zoals: 60/80/100, 70/80/100, enzovoort.

Generatiepact afspreken

Het is aan de gemeente zelf om met het Lokaal Overleg (LO) of de Ondernemingsraad (OR) een Generatiepact in te stellen. Ook de inhoud van het Generatiepact (wordt het bijvoorbeeld 80/90/100 of een andere variant?)  dient op lokaal niveau ingevuld te worden. 

Tool Generatiepact

Triple A – Pensioen Perspectief heeft een tool ontwikkeld speciaal voor gemeenten. Met die tool krijgt u inzicht in de diverse gevolgen die de introductie of de uitbreiding van een Generatiepact met zich meebrengt. Bijvoorbeeld als het gaat om de werkgeverslasten. Zie onderstaand voorbeeld.


Dit voorbeeld toont dat een Generatiepact ook tot een lastendaling voor de werkgever kán leiden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de toepassing van een Generatiepact voor gemeenten? Neem dan met ons contact op.

Kom in contact!

Triple A – Pensioen Perspectief is een adviesbureau voor werkgevers en ondernemingsraden. Bent u werknemer en heeft u een pensioenvraag? Stel deze aan uw werkgever, pensioenverzekeraar of -fonds.


Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?