We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?

« Ga terug naar het overzicht

Maximale pensioenpremie

De hoogte van de pensioenopbouw is gebonden aan maxima. In het nieuwe pensioenstelsel geldt er voortaan een maximale pensioenpremie als gevolg van het pensioenakkoord.

Huidige maxima

Het huidige pensioenstelsel is aan meerdere maxima gebonden. Belangrijke maxima zijn:

Nieuw maximale pensioenpremie

In het pensioenakkoord is afgesproken dat alle pensioenregelingen overstappen op het systeem beschikbare premieregeling. Daarbij wordt voor alle deelnemers, ongeacht de leeftijd, een zogenaamde vlakke premie ter beschikking besteld. Met die vlakke premie wordt dan pensioen opgebouwd.

De maximale premie wordt nog definitief vastgesteld, maar zal tussen de 30 en 33 % van de pensioengrondslag liggen. Deze premie is inclusief een aantal premies en kosten. Zoals de kosten voor vermogensbeheer. De premie mag  worden verhoogd met een aantal extra premies en kosten. Zoals de premie voor het risico partnerpensioen.

De maximale pensioenpremie wordt voor een periode van 5 jaar vastgesteld. Maar de eerste keer voor een periode tot 2036. Tot die tijd is er namelijk sprake van compensatieregelingen als gevolg van de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel.

Let op

  • De maximale pensioenpremie betreft een fiscaal maximum.

Wordt er meer premie aan de pensioenregeling besteed? Dan wordt die pensioenregeling fiscaal onzuiver met alle gevolgen van dien.

En anderzijds, het is geen verplichting om de pensioenregeling te baseren op de fiscaal maximale pensioenpremie. De hoogte van de beschikbare premie is o.a. afhankelijk van de doelstelling om de negatieve gevolgen van de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel zo beperkt mogelijk te houden.

  • Ten behoeve van een compensatieregeling mag 3 %-punt extra premie worden besteed.
  • Kosten voor bijstort- en indexatieverplichtingen blijven aftrekbaar, naast de maximale pensioenpremie.

Invoering

  • De maximale pensioenpremie hangt samen met de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel als gevolg van het pensioenakkoord. De overstapperiode ligt tussen 01-01-2022 en 01-01-2026. Het is dus de planning om de premie per 01-01-2022 in wetgeving op te nemen.

Let op!

Op 10-05-2021 heeft Minister Koolmees bericht dat de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel wordt uitgesteld van 01-01-2022 naar 01-01-2023. Het wetsvoorstel daartoe verschijnt in het voorjaar van 2022. Dat heeft gevolgen voor de praktijk! Neem met ons contact op voordat u concrete stappen neemt.

Kom in contact!

Triple A – Pensioen Perspectief is een adviesbureau voor werkgevers en ondernemingsraden. Bent u werknemer en heeft u een pensioenvraag? Stel deze aan uw werkgever, pensioenverzekeraar of -fonds.

Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?