We kijken altijd verder Wij maken complexe zaken begrijpelijk

Workshop OR en Pensioenakkoord

Op 4 juni 2019 is het  pensioenakkoord gesloten. Dit betekent dat álle pensioenregelingen gaan veranderen. In onze nieuwe workshop OR en Pensioenakkoord leggen  we  de veranderingen uit die het pensioenakkoord met zich meebrengt. In 4 uur ben je helemaal bijgepraat. Die veranderingen zijn ook van invloed op jullie eigen pensioenregeling. Daarom gaan we in deze workshop ook in op wat deze veranderingen voor invloed hebben op jullie eigen regeling.  En wat dat betekent voor de rol van jouw OR. Tenslotte wordt de workshop afgerond met een concrete lijst met aandachtspunten voor de OR. Wat zijn de actiepunten voor de OR? welke onderwerpen moeten op de agenda van het overleg met de bestuurder komen?

De workshop OR en Pensioenakkoord wordt op locatie gegeven. 

Wat gaat er veranderen?

Alle pensioenregelingen, ongeacht de pensioenuitvoerder, wijzigen. De planning is dat per 01-01-2022 de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel start. Per 01-01-2021 zijn onderdelen  van het pensioenakkoord al in wetgeving vertaald. Daar “moet” de OR dus iets mee.

In het pensioenakkoord zijn o.a. de volgende hoofdpunten afgesproken:

  • De AOW leeftijd gaat minder snel omhoog;
  • Er komt een vertrekregeling, zodat werknemers eerder met pensioen kunnen;
  • Versoepeling van de  rekenregels, waardoor de gevolgen van pensioenkortingen worden beperkt;
  • De leeftijdsonafhankelijke pensioenopbouw wordt afgeschaft;
  • Een degressieve pensioenopbouw is voortaan de standaard;
  • Het partnerpensioen wijzigt ingrijpend.

Via onze pagina “Laatste nieuws Pensioenakkoord” houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent het Pensioenakkoord.  En op de pagina kernbegrippen leggen we kort en krachtig belangrijke begrippen uit die in dat pensioenakkoord staan. Wil je op de hoogte blijven van de laatste pensioenontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief “Pensioen ProjectOR”.

Wie, wat, waar?

Aan de workshop pensioenakkoord neemt alleen jouw eigen OR deel. Dat mag de hele OR zijn, maar ook alleen de pensioencommissie. Het aantal deelnemers maakt niet uit. Wij komen de workshop op locatie geven, dat scheelt jouw OR tijd en kosten. Het duurt 4 uur, bijvoorbeeld de ochtend of de middag. De workshop pensioenakkoord wordt gegeven door kundige coaches met een ruime OR ervaring. Het is belangrijk om de veranderingen van het pensioenakkoord te kunnen vertalen naar de eigen pensioenregeling. Daarom vragen wij je om voorafgaand aan de workshop het reglement op te sturen, zodat de coach zich optimaal kan voorbereiden. Onze coaches zijn zeer bedreven in het begeleiden van OR’n in pensioentrajecten met de bestuurder. 

Interesse in de workshop OR en Pensioenakkoord?

Bij interesse of voor meer informatie kun je contact met ons opnemen op 085-0640228 of je kunt onze contactformulier invullen.

Let op!

Op 10-05-2021 heeft Minister Koolmees bericht dat de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel wordt uitgesteld van 01-01-2022 naar 01-01-2023. Het wetsvoorstel daartoe verschijnt in het voorjaar van 2022. Dat heeft gevolgen voor de praktijk! Neem met ons contact op voordat je als OR concrete stappen neemt.


Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?