Wij kijken altijd verder Bij ons bent u meer dan een dossier

Ondernemings-pensioenfonds

Ondernemingspensioenfonds

Het ondernemingspensioenfonds (OPF) staat onder druk. Daarnaast is het een trend dat werkgevers graag de relatie met het fonds willen verbreken. Om die reden is het aantal ondernemingspensioenfondsen sterk afgenomen. Die trend zal versneld worden door de introductie van een nieuw type pensioenuitvoerder: het Algemeen Pensioenfonds (APF). Dat betekent meestal dat de pensioenregeling voortaan wordt ondergebracht bij een verzekeraar of premie pensioeninstelling (PPI) of Algemeen Pensioenfonds (APF). De OR heeft dan instemmingsrecht. Wij helpen de OR in dit traject. We beoordelen de nieuwe pensioenregeling, kwalitatief en kwantitatief.  Ook beoordelen we de  uitvoeringsovereenkomst met de nieuwe pensioenuitvoerder. Maar ook heel belangrijk: we beoordelen of het opgebouwde pensioen voldoende veilig achterblijft bij het fonds.

Ondernemingspensioenfonds in liquidatie

Iedere OPF staat voor de vraag of voortzetting van het fonds in het belang van de deelnemers is. In veel gevallen wordt besloten tot liquidatie van het fonds. Daarom is het aantal ondernemingspensioenfondsen de afgelopen jaren drastisch gedaald. Lees onze nieuwsitem over de ontwikkeling van het aantal pensioenfondsen in nederland.

Ondernemingspensioenfonds en pensioenakkoord

Het pensioenakkoord heeft tot gevolg dat alle pensioenregelingen ingrijpend wijzigen. Ook de pensioenregeling bij een OPF. De planning is dat vanaf 01-01-2022 wordt overgestapt naar het nieuwe pensioenstelsel. Er zijn overgangsregelingen om die overstap te versoepelen. Voor een OPF is extra aandacht vereist als het gaat om dat overgangsrecht.  En ook als het gaat om de rechten van de OR.

Tool Pensioenfondsen in Perspectief

Ieder kwartaal brengen wij de vermogenspositie van pensioenfondsen in beeld. Met de tool Pensioenfondsen in Perspectief geven we je ieder kwartaal inzicht in de vermogenspositie van jouw ondernemingspensioenfonds.  Dat doen we op basis van gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB).  Met deze tool kun je ook  het eigen ondernemingspensioenfonds vergelijken met andere pensioenfondsen.

Workshop OR en het eigen ondernemingspensioenfonds

Speciaal voor de OR met een eigen OPF bieden we een maatwerk workshop aan.  Die geeft inzicht in pensioen(ontwikkelingen)  in het algemeen, het eigen fonds en de rol en de rechten van jouw OR.

Kom in contact!

Triple A – Pensioen Perspectief is een adviesbureau voor werkgevers en ondernemingsraden. Bent u werknemer en heeft u een pensioenvraag? Stel deze aan uw werkgever, pensioenverzekeraar of -fonds.


Nieuwsgierig of vragen?

Bent u nieuwsgierig naar onze diensten of heeft u vragen?